Je voelt je vies als een afdruiprek

Geplaatst op 08-02-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Schellekens

Je voelt je vies als een afdruiprek, als een minderwaardig mens, als je in je broek plast of poept in de openbare ruimte. Om welke reden dat komt hoeven we hier niet uit te leggen want niemand doet het expres in zijn broek. In dit geval hebben we het niet over dronken mensen.

Maar ja waar vind je een geschikt toilet als je plots zo hoog nodig moet, als je in het stadscentrum of ander winkelcentrum bent. Stiekem achter de bosjes lukt ook niet altijd meer want die zijn bijna allemaal weg in de stad. Je riskeert een fikse boete. In Oosterhout speelt dat probleem ook al heel lang en het GPO overlegt regelmatig met het gemeentebestuur over dit probleem. Soms met enig resultaat en soms ook niet.

Winkeliers willen je niet op hun privé wc toelaten en daar valt wat over te zeggen. Openbare toiletten zijn er maar weinig en daar kunnen we in Oosterhout best nog winst in maken door zaken goed met elkaar te combineren. Kijk het bestuur van de Basiliek wilde ook toiletten voor haar gelovigen, nou die toiletten zouden goed te combineren zijn met de Markt. Het GPO adviseerde al eerder om zo’n toilet met een pasje toegankelijk te maken want ja als ze openbaar zijn wordt het ook vaak een vieze boel. Zo’n pasje zou je in een winkel of horeca gelegenheid kunnen vragen, je brengt het na gebruik weer terug en gaat opgelucht weer verder.

 

In geval van een aangepast toilet ligt de zaak wat ingewikkelder want veel zaken hebben daar geen ruimte voor of kunnen de aanleg niet betalen. Sommige winkeliers of horeca maken er geen probleem van als je even moet, ook als je biertje uit de zaak daarnaast komt. Die begrijpen ook wel dat je niet altijd voor elke behoefte een consumptie kunt gebruiken.

Wat te doen als je in je zaak meer toiletbezoekers binnen krijgt dan klanten, ook niet handig.

Toch moeten we steeds om aandacht voor het toilet probleem blijven vragen want als het je overkomt voel je, je als een hond zo vies en als mens heel klein en vernederd.