De Warande wordt beter toegankelijk

Geplaatst op 18-04-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Gemeente Oosterhout

De Gemeente wil dat op de Warande álle kinderen samen kunnen spelen

De Warande is komende zomer vriendelijker voor kinderen met een beperking dan ooit na aanpassingen op het buitenpark!

Recreatieoord De Warande is een prachtige voorziening in Oosterhout waar kinderen kunnen zwemmen en spelen. Toch blijkt twee jaar na de opening dat het vooral ‘gezonde’ kinderen zijn, die samen met ouders, broertjes, zusjes en vriendjes komen spelen.

De gemeente Oosterhout wil dat alle kinderen in de gemeente samen met andere kinderen buiten kunnen spelen, dus ook kinderen met een beperking. In 2016 is die wens helder verwoord en vastgelegd in de actualisatie van de beleidsnota “Buiten spelen in Oosterhout”.

Gelijkheid Past Oosterhout (GPO, voorheen Gehandicapten Platform Oosterhout), Sportbedrijf Oosterhout en de Speeltuinbende (opgericht door de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) hebben daarom samen bekeken wat zou moeten gebeuren om meer kinderen én volwassenen met een beperking op De Warande te mogen verwelkomen en hebben hiertoe een plan de campagne opgesteld.

Zo is er vanaf het seizoen 2018 meer gelegenheid om samen te spelen tussen kinderen met en zonder beperking. De oude skelterbaan wordt omgetoverd tot een rolstoelvriendelijke ‘beleeftuin’, er is een Hippocampe rolstoel beschikbaar op het park zodat ook rolstoelafhankelijke kinderen (en volwassenen) in het buitenzwembad kunnen zwemmen en worden er de nodige aanpassingen gedaan aan toiletvoorzieningen en bijvoorbeeld bewegwijzering. Ook de medewerkers van het Sportbedrijf zijn getraind om zich ook beter te kunnen verplaatsen in de beleving van mensen met een beperking en hun behoeften. Want dat is voor gezonde mensen geen vanzelfsprekende vaardigheid.

Op 24 mei om 9:30 uur wordt het startsein van deze campagne gegeven tijdens een zogenoemde ‘Samen Speeldag’. De gemeente Oosterhout heeft samen met Moove, Fysiotherapie De Warande, GPO en het Sportbedrijf een sportief programma gemaakt. Het programma is ontworpen voor kinderen mét en zonder beperking in de leeftijdscategorie 8-12 jaar, waarin ze kennis maken met elkaar, ervaren wat het is om een beperking te hebben maar ook hoe eenvoudig ze samen kunnen spelen, wanneer ze vanuit een samen-speel-bril kijken. Verschillende Oosterhoutse basisscholen hebben de uitnodiging inmiddels ontvangen. Maar natuurlijk kunnen ook andere scholen en belangstellenden zich hiervoor aanmelden.

Vervolgstappen

Met name voor mensen met een thermische beperking zal vanaf 16 september de watertemperatuur van het Doelgroepenbad voor een proefperiode verhoogd wordt naar 32 graden. Om deze stap te vieren en het bad te promoten, wordt een informatieve open dag georganiseerd door het GPO in samenwerking met verschillende partijen. Het startsein worden gegeven om 11.00 uur door wethouder Marian Witte.

Of de warmteknop definitief op 32 graden blijft staan, in plaats van de huidige 31 graden hangt af van de ervaringen van de klanten.

Daarnaast zullen in 2018 verschillende projecten worden opgestart om mensen met een beperking (mee) te laten sporten. Hoewel we daar in eerste instantie actief hulp bij aanbieden is het doel dat sportverenigingen uiteindelijk zelf voldoende zijn toegerust om ook mensen met een beperking binnen de reguliere verenigingsactiviteiten samen te laten sporten.

GPO, gemeente, Moove en Sportbedrijf roepen dan ook alle sportverenigingen actief op om hierin mee te denken.

Contact

Heb je zin om mee te denken of heb je al ideeën maar lukt het je niet deze zelf te realiseren? Heb je zelf een kind met een beperking of ben je zelf beperkt en heb je daarom wensen of tips voor ons? Wil je jouw klas ook aanmelden voor de Samen Speeldag op 24 mei? Neem dan contact op met Suzanne Straathof van de gemeente Oosterhout via fohtaarts.s.[antispam].@oosterhout.nl of met Ton Schellekens van GPO (Gelijkheid Past Oosterhout) via info@gelijkheidpastoosterhout.nl